1. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile UCLG Kültür Zirvesi’ne paralel olarak 8 - 12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Fransız Kültür Merkezi, Karaca Sineması ve Göztepe iskelesindeki Kadifekale yüzer platformunda düzenlenen film gösterimlerinin yanı sıra Swiss Otel-Büyük Efes’de iki gün süren bir toplantı düzenlendi. Akdeniz ülkeleri sinemacıları, 9 Eylül’de tam gün izleyiciye kapalı bir toplantı yaparak, Akdeniz’de kültürlerarası barışın sağlanmasında sinemanın rolünü, kültür-sanat kurumları ve sinema sektörleri arasında iş birliği olanaklarını değerlendirdi. Toplantıya katılan sinemacılar arasında, Arnavutluk Sinema Merkezi Direktörü Eduart Makri, Hırvatistan Audiovizüel Merkezi Direktörü Irena Jelic, Fransa’dan Marsilya Film Festivali Genel Sekreteri Tsveta Dobreva, İtalya’dan Oyuncu ve Belgesel Yönetmeni Francesca Failla, Lübnan’dan Film Festivalleri Direktörü Sam Lahoud, Fas’tan Rabat Film Festivali Direktörü Malak Dahmouni, Filistin’den Yönetmen Ameen Nayfeh, Slovenya Film Merkezinden Nerina T. Kocjancic, Suriye Sinema Kurumu Direktörü Kareem Abeed, Tunus sinemasının usta Yönetmeni ve Yazar Ferid Boughedir ve Yapımcı Anne-Marie Boughedir, Türkiye’den Yönetmenler Leyla Yılmaz, Bülent Öztürk, Reis Çelik, Tahsin İşbilen, Yapımcı Anna Maria Aslanoğlu, Akademisyen Aslı Favaro yer aldı.10 Eylül saat 12.00’de Swissotel salonunda buluşmanın konukları basının ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Buluşmanın 2019-2021 yapımı filmlerden oluşan gösterim programında, Yunan yönetmen Christos Nikou’nun “Elmalar”, Cezayir asıllı Fransız yönetmen Maiwenn’in “DNA”, Filistinli yönetmen Amin Nayfeh’in “200 Metre”, Faslı yönetmen Alaaddin Aljem’in “Meçhul Aziz”, Mali asıllı Fransız yönetmen Ladj Ly’nin “Sefiller”, Filistinli yönetmen Elia Süleyman’ın “Burası Cennet Olmalı”, İspanyol yönetmen Alejandro Amenabar’ın “Savaşın Gölgesinde”, Fransız yönetmen Robert Guédiguian’ın “Gloria Mundi”, Tunuslu yönetmen Kouther Ben Hania’nın “Derisini Satan Adam”, Cezayir asıllı Fransız yönetmen Mouina Meddour’un “Papicha”, İsrailli yönetmen Nadav Lapid’in “Eş Anlamlılar”, Fransız yönetmen Chloé Mazlo’nun “Lübnan Semaları”, Cezayirli yönetmen Merzak Alllouache’ın “Aile” filmlerinin yanı sıra Türkiye’den Fikret Reyhan’ın “Çatlak” ve Leyla Yılmaz’ın “Bilmemek” filmleri yer aldı. Reyhan ve Yılmaz gösterimler sonrası Fransız Kültür Merkezi’nde seyircilerin sorularını yanıtladı. Filistinli yönetmen Amin Nayfeh de açılış gecesi Kadifekale gemisinde festival yönetmeni Vecdi Sayar ile bir söyleşi yaptı. İzmirlilerin özellikle Kadifekale yüzer tesisindeki film gösterimlerine ilgisi büyük oldu.
Akdeniz Sinemaları Buluşması kapsamında her yıl bir sinema insanına ödül vermeyi kararlaştıran Büyükşehir, ödüle Fransız Sinemateki’nin kurucusu İzmir doğumlu Henri Langlois adının verilmesini ve ilk yılın ödülünü Cezayir sinemasının ustalarından Merzak Allouache’ye vermeyi kararlaştırmıştı. Ne var ki festivalin başlamasına birkaç gün kala Allouache COVID’e yakalanınca İzmir’e gelemedi.